
Мед при діабеті – який і в яких кількостях можна?
Люди, які страждають на цукровий діабет, змушені багато в чому собі відмовляти. Їм необхідно суворо контролювати харчування, стежити за рівнем глюкози в крові та обмежувати споживання солодкого. Однак багато хто запитує: чи можна їсти мед при діабеті, чи не призводить він до підвищення цукру в крові і чи здатний замінити звичайний цукор?
На думку ендокринологів, повністю виключати мед з раціону не обов’язково, але важливо дотримуватися помірності. Головне – контролювати глікемічний індекс меду та його вплив на рівень глюкози в крові. Якщо вживати його в надмірній кількості, це призведе до стрибка цукру і зведе нанівець всю користь.
Скільки меду можна діабетикам?
Діабетики повинні строго обмежувати споживання меду з огляду на тип захворювання.
- При діабеті 1 типу – до 5 г (половина чайної ложки) 2-3 рази на тиждень. Важливо постійно контролювати рівень глюкози у крові. Якщо він підвищується, мед слід виключити.
- При діабеті 2 типи – не більше 1 чайної ложки (близько 10 г) на добу. Головне – вибирати правильні сорти меду з низьким глікемічним індексом та вживати його строго у допустимих кількостях.
Який мед не піднімає цукор?
Не всі сорти меду однаково впливають на глюкозу у крові. Чим вище у складі фруктоза, тим нижче глікемічний індекс (ГІ), а значить, мед менше підвищує рівень цукру .
Діабетикам найкраще підходять:
- Акацієвий мед – ГІ 32, один з найбезпечніших варіантів. Він не викликає різкого стрибка глюкози , містить вітаміни групи В, корисні для нервової системи, та підтримує травлення .
- Гречаний мед – багатий фруктозою і залізом, підвищує рівень гемоглобіну, має антисептичні властивості і корисний при анемії. Однак його потрібно вживати у строго обмежених кількостях.
- Липовий мед – має антисептичний та протизапальний ефект, зміцнює імунітет, покращує настрій та самопочуття. Його глікемічний індекс вище, тому важливо дотримуватися міри.
Як вибрати безпечний мед для діабетиків?
Не весь мед корисний. Важливо пам’ятати, що якщо бджіл підгодовували глюкозою або цукром, такий продукт містить дуже багато швидких вуглеводів і може бути небезпечним для діабетиків.
Краще вибирати натуральний мед від перевірених пасічників, уникаючи продукції з добавками та сиропами.
Чи можна діабетикам мед? Так, але в строго обмеженій кількості! Важливо вибирати сорти з низьким глікемічним індексом, контролювати рівень глюкози у крові та не перевищувати допустиму норму.