
Термін придатності горілки: скільки років може зберігатись горілка
Багато хто впевнений: горілка не псується взагалі. Стоїть собі пляшка на полиці, хоч 10 років – все одно буде як нова. Ну, майже. Питання начебто просте, але на практиці виявляється, що не все так очевидно.
Якщо розібратися, скільки зберігається горілка і чи можна пити прострочену – то відповідь залежить не тільки від цифри на етикетці, а й від того, як, де і в чому вона стояла. А ще – чи була вже відкрита.
“Горілка вічна” – це правда?
Є поширена думка: спирт вбиває все живе, отже, і з горілкою нічого не трапиться. Частково це вірно. Етиловий спирт дійсно має консервувальні властивості. Але сама по собі горілка – це не медичний спирт і не антисептик. Там усе ж таки вода, і в деяких випадках – добавки: мед, трави, ароматизатори. А ще корок, тара, контакт із повітрям, температура – все це впливає на те, як довго вона збереже смак і міцність.
Тож, на жаль, чи може горілка зіпсуватися – відповідь: так, теоретично і практично може. Питання тільки – коли і за яких умов.
Що говорить ГОСТ та виробники
В Україні термін придатності горілки прописаний у техрегламентах. Зазначений він, скоріше, «про всяк випадок» – щоб споживач знав, у який термін краще вжити напій. Але це не означає, що наступного дня після закінчення терміну горілку потрібно виливати. У більшості випадків вона цілком придатна.
Ось як виглядає це формально:
- Звичайна горілка (вода + спирт) – щонайменше 3 роки, іноді 5 (якщо виробник упевнений у складі та упаковці).
- Ароматизована горілка – від 6 місяців до кількох років. Усе залежить від складу.
І якщо пляшка запечатана і зберігалася в нормальних умовах, найімовірніше, з нею все гаразд і через 10 років. Але із застереженнями.

Що може піти не так
Начебто нічого нового: стояла пляшка – стоїть. Але насправді відбуваються дрібні, майже непомітні процеси.
- Випаровується спирт. Це повільно, але відбувається. Особливо якщо корок не герметичний. Міцність падає, і тоді вже порушується сам принцип «горілка не псується».
- Окислення. Якщо в пляшці хоч трохи повітря – починаються реакції. Іноді це взагалі не відчувається, а іноді смак і запах стають дивними.
- Корк. Особливо дешевий або старий. Буває, виділяє речовини, які не вбивають, але смак точно псують.
- Температура і світло. Горілка не любить сонячних ванн і спеки. А ось у затінку і прохолоді почувається набагато краще.
І так, усе це може проявитися через кілька років. Або через кілька місяців – якщо умови погані.
Як зберігати горілку, щоб вона «жила» довше
Тут усе досить просто, але про це часто забувають.
- Температура – ідеал: від +5 до +20 °C. Без стрибків.
- Темрява – що менше світла, то краще. Навіть просто полиця в шафі – уже добре.
- Вертикальне положення. Щоб рідина не контактувала з корком.
- Щільно закрита пляшка. Відкрита – вважай, уже на зворотному відліку.
Відкрита пляшка — інша розмова
Тут все інакше. З моменту, як зняли кришку – пішов відлік. Навіть якщо ви налили трохи і відразу закрутили назад.
- У темній шафі за кімнатної температури – приблизно 2-3 місяці. Іноді довше, але краще не тягнути.
- У холодильнику – може простояти до півроку.
- На світлі, поруч із плитою або батареєю – і за місяць може піти неприємний запах.
До речі, у мене знайомий одного разу випив горілку, яка простояла у відкритому вигляді понад рік. Сказав, що «ніби норм», але потім зізнався: смак був як у аптечного спирту з чимось… технічним.
Як зрозуміти, що горілка вже не та
Деякі ознаки можна помітити навіть без дегустації:
- рідина стала каламутною;
- з’явився осад або дивні «пластівці»;
- запах змінився – став занадто різким або, навпаки, підозріло м’яким;
- смак дивний: гірчить, пече, віддає хімією.
У таких випадках – краще не ризикувати. Навіть якщо термін придатності ще не вийшов.
А чи можна пити прострочену горілку?
Ну, якщо йдеться про запечатану пляшку, яка стояла в нормальних умовах – найімовірніше, можна. Ніхто не гарантує, що смак залишиться колишнім, але серйозної небезпеки, як правило, немає.
Інша справа – якщо пляшку було відкрито або вона лежала на світлі, або, припустимо, це горілка з добавками. Ось тут ризики вищі. І в разі сумнівів – краще вилити.
Іноді простіше купити нову пляшку, ніж потім шкодувати про те, що «пошкодував викинути стару».
Що зрештою?
Так, горілка – напій із пристойним терміном придатності. Особливо класична, без добавок. Але навіть вона може зіпсуватися. Термін придатності горілки – це орієнтир, а не гарантія. Усе залежить від умов зберігання, герметичності, температури і часу з моменту відкриття.
Якщо горілка стоїть давно – не біда. Але перед тим як пити, варто придивитися. Понюхати. Спробувати краплю. Помітили щось дивне? Краще не ризикувати.