
Який мед не цукориться при зберіганні? Види меду, які не тверднуть і не кристалізуються
Є хороший за складом мед, який кристалізується і може зберігатися тривалий час: місяць, півроку, рік. Щоб зрозуміти, чому мед цукориться, потрібно вивчити склад продукту. За цей процес відповідають фруктоза та сахароза. У глюкози солодкуватий смак, і вона добре кристалізується, тоді як фруктоза вдвічі солодша за глюкозу, але при цьому залишається рідкою.
Якщо у складі меду, який не твердне, міститься велика концентрація фруктози, вона обволікає кристали глюкози та інших елементів, перешкоджаючи зацукрованню. Якщо відсоток глюкози в продукті менше 30%, такий мед не стане твердим і залишиться рідким.
Є сорти, які мають низький вміст глюкози, що робить їх текучими. За середньої температури такі продукти можуть зберігатися в кімнатних умовах рік, не твердніючи. Якщо температура зберігання +10 – +15 ° C, мед кристалізуватиметься швидше, але при зниженні або підвищенні цього значення процес сповільниться.
Також на швидкість засахування впливає вміст вуглеводів у меді та рівень вологи. Якщо процент глюкози більше 30%, а вологи – 16%, такий мед швидко цукориться, стаючи твердим. При високій вологості повітря, навпаки, кристалізація уповільнюється.
Який мед не кристалізується?
Є види меду, який не цукориться тривалий час:
- Каштановий – залишається рідким до півтора року, але може розшаруватися.
- Травневий – зберігається близько півроку, стаючи в’язким.
- Акацієвий – не втрачає рідкої консистенції до двох років.
- Кіпрійний містить 44% фруктози, завдяки чому довше залишається текучим.
- Еспарцетовий – багатий на вологу та фруктозу (48%), що перешкоджає зацукрованню.
Чому мед став твердим?
Якщо ваш мед став твердим, це означає, що у ньому висока концентрація глюкози. Що більше цього компонента, то швидше йде процес кристалізації. Однак існують і інші причини, чому продукт може зацукріватися швидше або, навпаки, довше залишатися рідким.
- Температура зберігання. Якщо мед зберігається в теплому місці, він може залишатися рідким, але при цьому втрачає частину корисних властивостей. Якщо температура нижче +10°C процес кристалізації прискорюється.
- Склад меду. Який мед не твердне? Той, у якому переважає фруктоза. Якщо продукт більше глюкози, він швидко зацукрується.
- Вологість повітря. Висока вологість уповільнює кристалізацію, а низька прискорює.
- Ферментація. Незрілий мед може довго не густіти, але при цьому з часом втрачати якість.
- Фальсифікація. Якщо мед не густіє надто довго, це може вказувати на додавання сиропів або нагрівання, яке знищує ферменти та змінює структуру.
Якщо ваш продукт не зацукровається, але не відноситься до перерахованих вище сортів, варто звернути увагу на умови зберігання та його натуральність. Рідкий мед довго залишається текучим тільки в тому випадку, якщо в ньому мало глюкози або він зазнавав зовнішнього впливу.